Luistert u mee?

De Tweede Kamer heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een wetsvoorstel dat meer bevoegdheden geeft aan de inlichtingendiensten AIVD en MIVD.

De ‘aftapwet’ maakt het mogelijk om grootschalig en ongericht internetverkeer te verzamelen en te doorzoeken.
Tijdens een debat over het voorstel bleek vorige week al dat een ruime Kamermeerderheid het voorstel steunt, al was er vanuit de oppositie veel kritiek op de privacygevolgen van de aftapwet.
Ook de Raad van State, Autoriteit Persoonsgegevens en Raad voor de Rechtspraak vonden dat het toezicht op de inzet van de bevoegdheden in het voorstel onvoldoende wordt geregeld, en dat verzamelde gegevens te lang kunnen worden bewaard.
Uiteindelijk stemden VVD, PvdA, PVV, CDA, ChristenUnie en 50Plus allemaal voor het voorstel.

Verworpen

D66 en GroenLinks dienden tientallen amendementen in om het wetsvoorstel nog aan te passen, maar die werden nagenoeg allemaal verworpen.
Wel riep een meerderheid van de Kamer het kabinet op om te zorgen voor extra budget voor de toezichthouders TIB en CTIVD, die vooraf en achteraf de inzet van de aftapbevoegdheid in de gaten houden.
Als de Eerste Kamerfracties net zo stemmen als hun collega’s in de Tweede Kamer, zal de wet ook daar een meerderheid halen. Vermoedelijk zal de aftapwet in de komende maanden op de agenda van de Senaat komen te staan.

 

bron: nu.nl

whatsapp mensen?

Chatdienst WhatsApp is gestart met de uitrol van tweestapsverificatie. De functie stelt gebruikers in staat om hun accounts extra te beveiligen.

De beveiligingsfunctie wordt geleidelijk door WhatsApp beschikbaar gesteld. Uit tests blijkt dat sommige Android-gebruikers al toegang hebben tot de optie. Eerder werd de nieuwe functionaliteit in de bètaversie van WhatsApp getest.

Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan online accounts. Vaak wordt er een sms-bericht naar de telefoon van een gebruiker verstuurd, met daarin een unieke code die moet worden ingevoerd. Omdat de telefoon van de accountbezitter vereist is om in te loggen, wordt het hackers lastiger gemaakt.

Inloggen bij WhatsApp vereist al een sms-bericht verstuurd naar een telefoon. De chatdienst gebruikt bij tweestapsverificatie daarom een zescijferige code, die de gebruiker vooraf moet instellen.

De unieke code van WhatsApp moet eens per week worden ingevoerd om de identiteit van de gebruiker te verifiëren. Op deze manier wil de dienst voorkomen dat WhatsApp lange periodes op een gestolen smartphone misbruikt kan worden.

De veiligheidsoptie kan vanuit de instellingen van WhatsApp worden geactiveerd, bij de optie ‘Account’.